user_mobilelogo

Promoció Torneig

 

V Actius Montgri 2023

Federació Catalana d'Escacs

 

Federació Catalana d'Escacs

Diumenge, 28 Juny 2015 00:00

Aprendre anàlisis amb els problemes d'escacs

Valorar aquest article
(1 Votar)

La partida la van disputar els grans mestres soviètics Mikenas vs Bronstein al Campionat de l'URSS del 1965. El genial Bronstein va rematar la lluita amb una jugada d'una bellesa ben poc corrent. Té mèrit trobar el camí triomfador. (Joan Segura, problema 11435 del PuntAvui)

En els problemes d'escacs hi podem practicar l'anàlisi, l'exercici muscular del nostre cervell en exercitar-se a trobar solucions òptimes i bones. L'agilitat mental acaba agafant relleu alhora quan fem una partida seriosa per tal de trobar la millor jugada en un temps raonable. El problema que plantegem aquí és un bon exemple per a tothom per a aprendre a fer un bon anàlisi.

Vegem-ho: (llegir més ...)

Si és veritat que la solució no és fàcil de veure, però també és veritat que el gran mestre rus Bronstein amb negres té la partida molt ben encarrilada amb peça de més i una posició dominant en el tauler. El següent que hem de veure és que el rei de les blanques està totalment arraconat a la casella h1, i per tant tot té pinta d'un possible mat del passadís. És vàlid fer ...De1? Doncs si les blanques s'equivoquen i fan Txe1 si ... però sempre hem de pensar que el contrincant farà la millor jugada de les possibles, no podem esperar que s'equivoqui!! Per tant, les blanques farien la millor jugada i defensarien el mat del passadís tranquil·lament amb Df1.

L'intercanvi de dama per les negres ja és positiu tenint peça de més, però podem trobar una jugada millor que ...De1? Per poder fer el mat del passadís ens destorba la dama i torre de les blanques, les podem desplaça doncs? Amb ...Af5 tindríem la resposta defensiva de Df1 directe, per tant l'alfil de les negres poca cosa pot fer per poder rematar la feina. La dama i torre a la columna central "e" són en posició immillorables. Atenció aquí les dues dames al centre dominant al màxim de caselles possibles, sobretot la dama de les negres!. Llavors si ni l'alfil, ni la dama i la torre central sembla poder fer el primer pas, només ho poden fer els peons o la torre situada al racó de la casella a8. Però també sembla clar que cap peó de les negres puguin fer cap amenaça forta: els peons de l'enroc millor no moure'ls, i els dos peons doblats són tremendament dèbils davant l'amenaça de la torre blanca.

Ara centren-mos amb la única peça de poder fer un bon atac: la torre de a8. A on pot anar? Què pot fer perquè les blanques abandonin immediatament? Quina és la genialitat que Bronstein va veure? La torre sempre s'ha dit que on millor ataca és a les columnes obertes. Per tant, una primera visió seria portar-la a c8, però en aquesta columna oberta no hi ha un atac ràpid ni molt menys fort, les peces blanques continuen lliures per a poder-se defensar. Però curiosament sense moure's la torre de a8 ja es troba en una columna oberta, exactament semi-oberta degut el peó de les blanques. Quin atac es pot fer a la columna "a"?

Doncs sempre els atacs normalment són trencant barreres, eliminant peces, sacrificant peces, pertant ... és bo fer aquí ...Txa3? Si les blanques capturen la torre amb la dama, aquesta ja no podrà defensar el mat del passadís a f1! Si la capturen amb la torre, el mat del passadís seria immediat ja que la torre mai pot marxar de la fila defensiva del rei! I la darrera possibilitat de capturar la torre de les negres és amb el peó de b2 ... però ai las! Després les negres respondrien amb ...Dxa1!! Per tant, ...Txa3 és la genialitat que Bronstein va veure, peruquè o bé les blanques perden la dama netament o bé reben mat en poques jugades.

 

 

Llegir 3608 vegades

Articles relacionats (per etiqueta)