user_mobilelogo
Diumenge, 01 Octubre 2006 00:00

La fi del regnat de Gary Kasparov

Valorar aquest article
(0 vots)

Retirada definitiva del nº1 del món dels escacs (*)

Jo sóc un amant de la bellesa, que l’escacs es troba molt a prop a l’art i produeix una especial satisfacció estètica als jugadors. M’encanta el joc bell i inspirat que doni als aficionats als escacs una satisfacció realment estètica" (Garry Kasparov)

Garry Kasparov, nascut al 13 d’abril del 1963 a Bakú, capital d’aleshores República Soviética de Azerbaidjan, el 10 de març del 2005 anuncia la seva reirada després de guanyar el campionat de Linares per novena vegada.

>Kasparov va guanyar el Campionat Juvenil de la URSS als 13 anys. Als 17 anys, es va qualificar com a Gran Maestre Internacional i dos anys més tard es va convertir en el segon millor jugador del món. Als 21, Kasparov es va enfrontar al llegendari jugador soviètic Anatoly Karpov pel seu primer títol Mundial. Ambdós jugadors jugaren brillantment però després de 6 mesos i 48 jocs, l’enfrontament va acabar sense definició. El president de la Federació Internacional d’Escacs, Florencio Campomanes, va cancel·lar el match sense coronar a cap jugador. L’encontre es va re-empendre l’any següent, i Kasparov va vèncer a Karpov per guanyar així el seu primer Campionat Mundial de la FIDE.

Entre els anys 1984 i 1990, Kasparov es va enfrontar a Karpov cinc vegades pel campionat mundial. Després del primer torneig suspès que va permetre a Karpov retenir el títol, Kasparov el va vèncer 4 vegades seguides: a Moscou 1985 (13-11), Sant Petersburg Londres 1986 (12.5/11.5), Sevilla 1987 (12-12) y Nova York/Lion 1990 (12.5-11.5). Garry Kasparov va defensar el seu títol de forma exitosa contra del jugador anglès Nigel Short al 1993 i de nou al 1995 en derrotar al jove estel·lar i talentós de la Índia Viswanathen Anand.

El 17 de febrer del 1996, a Philadelphia, Kasparov va derrotar a la supercomputadora Deep Blue de la IBM en el sisè i final joc d’una batalla d’intel·ligències que fou considerada la prova més gran entre un home i una màquina. La raça humana havia guanyat per un marcador de 4-2. Kasparov havia demostrat un control d’estratègia molt més enllà de les aplastants tàctiques de força bruta de la màquina. Deep Blue podia calcular 100 milions de posicions per segon, però li faltava la sensibilitat necessària per apoderar-se de la subtilesa del joc posicional, segell de la vertadera maestria. El 11 de maig de 1997, en una escena diferent, una nova i millorada Deep Blue va derrotar a Kasparov en la revenja por un marcador final de 3.5 - 2.5.

Kasparov va ser desproveït del títol mundial oficial per la FIDE al 1993 en negar-se ell i el seu rival Nigel Short a jugar sota els auspicis de la federació internacional. Kasparov i Short varen jugar pel títol de l’Associació d’Escaquistes Professionals (PCA) amb el triomf del rus per 12.5 a 7.5 punts. A partir de llavors i fins l’actualitat coexisteixen dos campions mundials: el de la FIDE i el "profesional" o "clàssic". Kasparov també va perdre aquesta última corona al ser derrotat pel rus Vladimir Kranmik en un match celebrat al 2000 a Londres. Però Kasparov, malgrat que ja no ostenta cap títol mundial va seguir essent l’escaquista millor classificat segons el sistema ELO i va ser generalment reconegut com el jugador més fort de l’actualitat fins a la seva jubilació anticipada al 2005.

Actualment es troba a la primera línia de la política russa, essent el líder del Front Civil Unit, partit en què concorrerà en les eleccions generals del l’any 2008 per a assolir la presidència del Kremlin. Tota una altra història aquesta pel carismàtic escaquista ...

Llegir 1130 vegades