user_mobilelogo

Obertura Saragossa

Valorar aquest article
(0 vots)

L'Obertura Saragossa és una obertura menor. Controla una sola casella central i es pot trasposar a altres línies, però, en general, s'entra en línies inferiors. En contraposició del Gambit de Dama, que permet obrir el centre amb c4, aquí es busca preparar amb força la jugada e4 per pressionar al centre. El gran inconvenient d'aquesta obertura és que es torna molt predictible l'objectiu de les blanques, de manera que les negres poden organitzar les seves forces per impedir fins i tot prendre la iniciativa (amb c5) aprofitant-se de la lentitud de les blanques.

L'Obertura de Saragossa o d'Obertura de Hempel es defineix pel moviment inicial:

1. c3

L'obertura de Saragossa ve donat pel nom de la ciutat espanyola de Saragossa. El 1922, es va fer un torneig temàtic que requeria als jugadors obrir la partida amb 1.c3 que es va organitzar a Mannheim (Alemània) amb tres participants, Siegbert Tarrasch, Paul Leonhardt i Jacques Mieses, i en el qual Tarrasch hi va guanyar.

L'obertura amb 1.c3 és un moviment poc ambiciós. S'obre una diagonal per a la reina, però fa només un tímid reclam cap al centre. La idea és preparar la jugada d4, però de fet les blanques podrien haver jugat directament d4 tal com es fa en moltes obertures. A més, el peó de c3 té el desavantatge d'ocupar la plaça c3 del cavall. No és un moviment terrible, però, i és probable que es pugui trasposar a una Defensa Caro-Kann o Defensa Eslava (amb els colors invertits), dues defenses sòlides pel negre, però amb un tempo extra, a la Variant del Canvi del Gambit de Dama refusat , una obertura respectable sovint jugada per grans mestres, després de 1.c3 e5 2.d4 exd4 3.cxd4 d5; a un tipus sòlid però passiva de peó de dama després de 1.c3 Nf6 2.d4 or 1.c3 d5 2.d4;, o bé a una Defensa Escandinava transposada després de 1.c3 e5 2.d4 exd4 3.Qxd4!? CC6 4.Qa4.

Com que el blanc fa servir normalment una manera més agressiva en l'obertura, l'Obertura Saragossa es considera una obertura irregular.

El negre té una sèrie de respostes, les més comunes són 1 ... d5, 1 ... e5 i 1 ... Cf6. Després de 1 ... d5, les blanques poden probar el Gambit Plano, 2. e4?!, de fet una resposta estranya a la Defensa Escandinava. Després de 2 ... dxe4, 3. Da4+ es recupera el peó, però les negres es desenvolupen ràpidament amb 3 ... Cc6 4.Dxe4+ Ae7 seguit per 5 ... Cf6. També és raonable 1 ... f5, i quan 2.d4 trasposa a una defensa holandesa quan les blanques han exercit el moviment passiu c3.

La resposta 1 ... c5 també és jugable, però li dóna oportunitat de les blanques mesures per a incorporar a les obertures estàndard en el qual es pot tenir una petita avantatge. El moviment 1 ... c5 2.e4 transposa a la variació Alapin de la Defensa Siciliana. La seqüència 1 ... c5 2.d4 també és possible, quan 2 ... cxd4 (2 ... e6 3.e4 d5, la transposició d'una Defensa Francesa després de 4.e5 o 4.exd5, també és possible) 3.cxd4 d5 transposa a la Variant del Canvi de la Defensa Eslava (que passa en general a 1. d4 d5 2.c4 c6 3.cxd5 cxd5), que dóna a les blanques una petita avantatge.