user_mobilelogo

Sistema Colle, Obertura Peó de Dama

Valorar aquest article
(0 vots)

El Sistema Colle és una de les formes més senzilles de jugar a una obertura tancada. Va ser inventada a finals del segle XIX, però el seu nom es deu a Edgard Colle, que el va utilitzar amb èxit en la dècada dels anys 20 del segle XX. Té la virtut que el blanc va jugant d4, Cf3, e3, AD3, c3, 0-0, Cbd2 gairebé independentment del que juguin les negres. D'aquesta manera desplega les seves peces de manera segura per entrar en el mig joc. Aquesta és una de les grans característiques de la majoria de les obertures tancades, que gairebé no importa l'ordre en què es treuen les peces, i que es poden desplegar gairebé independentment del que jugui l'adversari per aconseguir la posició que es desitja. Té un problema, i és que l'alfil blanc de caselles negres queda tancat. Per evitar això es pot jugar el mateix esquema en l'Obertura d'Àlfil de Dama.

Línea principal: 1.d4 d5 2.Cf3 Cf6 3.e3 e6 4.Ad3 c5 5.c3

Una famosa partida del Sistema Colle que li dóna el triomf a les blanques amb un sacrifici Axh7 una xic inusual és Colle-O'Hanlon, 1930. Els analistes han discutit molt durant força temps la solidesa teòrica d'aquest sacrifici:

Les negres tenen una varietat d'enfocaments per contrarestar el Sistema Colle. Un dels més dinàmics és la configuració a l'estil de la Defensa Índia de Dama. El peó blanc e4 empenta per barrar en l'espai buit, mentre que les peces negres estan a punt de soscavar el centre blanc i atacar el flanc de dama. La tècnica s'il·lustra bé en la partida jugada al 1929 entre Colle i José Capablanca: