user_mobilelogo

Debilitats del Rei, de les peces i de les caselles

Valorar aquest article
(0 vots)

L'atac a les debilitats del contrincant és una constant en una partida d'escacs. El cas més clar és atacar una peça (un cavall per exemple) que no estigui protegida, i si aquesta no se'n va o no és defensada, patapam! ens la mengem.

Passa molt sovint doncs atacar peces amb una o més peces nostres. De vegades la lluita per un sol peó pot implicar fins i tot la majoria de les peces del tauler.

Una altra debilitat és la poca defensa que pugui tenir el Rei. De fet el Rei en si ja és dèbil perquè si ens l'acorralen ja hem perdut.

I per últim, i ja un concepte força més complex i pels més entesos, és la debilitat de les caselles, encara que aquestes no hi hagi ningú.

Vegem en el següent diagrama quines són les peces amb debilitats:

D'entrada, la peça més dèbil és aquella que no està defensada, per tant l'àlfil de g3. Després vindria el cavall de e5, ja que està només defensat per l'àlfil de f3 i que si aquest cau o se'n va, pot caure després el cavall. I finalment tenim la debilitat de la torre col·locada a f1, només defensada pel Rei (si ens aparten el Rei ... la Torre queda penjada). Qui si estant defensades i protegides entre elles són el peó a2 i l'àlfil b3.

Ara vegem un exemple més complet, de com les blanques exploten les debilitats de les negres i aconsegueixen guanyar fàcilment fent un doble atac:

Hem d'observar primer de tot la sol·litud del Rei negre, els forats de la seva defensa, i que aquests forats les caselles de les quals tenen el mateix color que la casella de l'àlfil blanc, és a dir, la diagonal a1-h8 és tota i tota per l'àlfil de b2! Désprés hem d'observar que la torre negre només és defensada per la dama i alhora atacada per la torre blanca, per tant és un punt dèbil que les blanques poden atacar.

Resulta doncs que una magnífica jugada de les blanques ataquen les dues debilitats comentades alhora: Posant la dama a e5, s'amenaça el mat amb Dg7 i de retruc s'amenaça la torre de c7. Si les negres fan Txc2, tenim el mat amb Dg7. I si les negres mouen el peó a f6 per salvar el mat, tenim Dxc7 guanyant la torre i pràcticament la partida.

Més en aquesta categoria: « Posició Lucena