user_mobilelogo

Els salts perillosos del cavall

Valorar aquest article
(0 vots)

El cavall és la única peça dels escacs que té un moviment un xic errant que el fa únic i misteriós, i pels que comencen a jugar escacs els costa d'assimilar-lo. Però un cop agafat la idea de com es mou el cavall i quina és la seva força, aleshores obtenim grans resultats. Si som hàbils amb els moviments de cavall podem aconseguir grans recompenses.

Un exemple és atacar al peó dèbil de f7 via g1-f3-g5 i amb el suport dde l'àlfil a c4. Si el contrincant es despista, amb Cxf7 fem forquilla (amenaça doble) a la dama (d8) i a la torre (h8).

Ara veiem un final on les blanques arriben amb unmés un cavall i per tant com a molt en teoria poden fer taules. I les negres tenen dos peons molt distants un de l'altre. A la pràtica és victòria negre o molt remotament taules, ja que el cavall només pot parar un peó. Però en el següent exemple, l'habilós cavall troba la forma de guanya! com?

Doncs les blanques s'aprofiten de la inmobilitat del rei (el punt feble de les negres) i aconsegueixen amb només dos saltets de cavall fer escac i mat!

Més en aquesta categoria: « Final de peons (II) La caça de peons »